![]() |
Foto: aftonbladet.se |
Drar man paralleller till att många försvarar Lars Vilks och hans rätt att bland annat medverka i antimuslimska debatter i USA eller Kent Ekeroths rätt att delta på våldsbejakande organisationers möten så kan man ju fundera på varför inte Omar Mustafa får debattera med antisemiter. Det måste ju vara Mustafas argumentationslinje i sakfrågan som avgör hans lämplighet som socialdemokratisk företrädare. Inte debattmotståndarens åsikt.
Personligen skulle jag inte som socialdemokratisk företrädare sätta mig och debattera med en rasist, fascist eller islamist i en publik debatt om det inte var absolut nödvändigt. Som t ex när SD-företrädare deltar i skoldebatter i valrörelsen. Men för detta har jag ju fått oerhört mycket kritik både internt i partiet och externt i andra sammanhang. Det verkar nästan som att min inställning till "debattvägran med fascismen" är mer kontroversiell än att sitta ner och ha långa samtal med extremister. Ett slags moment 22 inträder när man blir kritiserad vare sig man tar debatten eller ej.
Frågan är också var gränsen ska dras när det gäller vem folk har debatterat med och umgåtts med. Omar Mustafa är ordförande i Islamiska förbundet och att han i den rollen skulle kunna undgå att samtala och debattera med extremister torde vara osannolikt. Att vara företrädare för en muslimsk organisation i Sverige idag innebär att samtala med såväl extremister inom islam som med extremister med andra religiösa och politiska uppfattningar. Balansgången blir hårfin när debatten får tas. Återigen måste det ju vara vederbörandes faktiska politiska ställningstagande som bedöms och utvärderas. Inte antagonistens.
Jag har förtroende för att partiledningen hanterar den här frågan på lämpligt sätt. Mina funderingar går snarare till den valberedningsprocess som föregick valet. Här har vi, som bekant, ett stort arbete framför oss i partiet att diskutera hur liknande situationer kan förhindras i framtiden.
*****
Läs mer på Socialdemokraterna
0 comments:
Post a Comment