Tuesday, December 17, 2013

Även skatten plattas ut
Foto: http://www.byggbasen.com
Man vinner inga val i Sverige på så kallad "systemskiftesretorik". Med det menas att man för att vinna val i Sverige måste acceptera vissa grundläggande ingångsvärden. Ett framgångsrikt parti i Sverige måste t ex säga att dom värnar välfärden. Så länge Moderaterna pratade om skattesänkningar som ett sätt att genomföra ett systemskifte så hade partiet inga framgångar. Det var först med Fredrik Reinfeldts inträde på scenen som Moderaterna, genom att säga att dom värnade välfärdssamhället, kunde vinna val av egen kraft.

Vi socialdemokrater har dock varnat för att den nymoderata förvandlingen bara är på ytan. Den faktiska politiken visar att systemskiftestänket finns kvar. Ett tydligt bevis för att så är fallet är det som nu sker mitt framför våra ögon. Nästa år höjs kommunalskatten för 31 % av Sveriges invånare. I 106 kommuner och sex landsting/regioner höjs skatten. Denna skatt höjs lika mycket för alla.

Skälen till att skatten höjs är olika från fall till fall. Men trenden är att kommunerna får allt svårare att bära sina kostnader och att dom statsbidrag som betalas ut till kommunerna inte höjs i tillräckligt hög utsträckning. För staten sänker skatten och går med rekordunderskott. 87 miljarder kr det här året. Det är det största underskotten sedan överskottsmålet infördes 2000.

Noterbart är också att det femte jobbskatteavdraget till stor del äts upp av dom skattehöjningar som görs ute i kommunerna och landstingen. Det hela blir bara en gigantisk omfördelning av skatteuttaget från statens progressiva skatteskalor till kommunernas platta dito.

Nyliberalismens våta dröm är en så låg och platt skatt som möjligt. Vi är på väg med stormsteg i den riktningen. Problemet med detta är att välfärdssamhället inte är förenligt med denna låga och platta skatt. Men detta talar inte Moderaterna om. Precis som att Socialdemokraterna inte talade om att jättedevalveringen 1982 och avregleringen av kreditmarknaden 1985 ledde till dom största egendomsöverföringarna i mannaminne från löntagarna till kapitalet. För hade man talat om det hade valen 1985 och 1988 inte gått att vinna. Samma sak skulle vara fallet för Moderaterna med valet 2014 om dom berättade öppet om vad dom håller på med. Så kom ihåg det här:

I Sverige talar man inte om systemskiften. Man bara genomför dom bakvägen.

*****

0 comments:

Post a Comment