Wednesday, April 10, 2013

Ibland blir man bara helt paff. Man borde egentligen inte bli det men ibland inträffar det ändå. Skälet till min förvåning är Swedbanks spåkula. Banken går idag ut med sin "Economic outlook" och talar där vitt och brett om hur dom tror att saker och ting ska utvecklas. Kring detta finns mycket att säga. Framförallt kan man konstatera att såna där analyser får tas med en nypa salt. Fråga Anders Borg!

Men det är inte Swedbanks vilda gissande som får mig att tappa hakan. Istället är det vad dom konstaterar om den faktiska utvecklingen och hur dom beskriver denna. Swedbank skriver:

"Arbetsmarknaden har utvecklats överraskande starkt, men betydande utmaningar kvarstår. Trots att vi förutser en positiv sysselsättningsutveckling de kommande två åren, kommer arbetslösheten att fortsätta stiga, och nå en genomsnittlig nivå på 8,3 procent under 2013.

- Arbetslösheten är till viss del en effekt av den strukturomvandling som svensk ekonomi genomgår, Trots höga sysselsättningssiffror i svensk ekonomi, måste regeringen stärka insatserna för att underlätta den omvandling som pressar arbetsmarknaden, säger Knut Hallberg, senior makroanalytiker på Swedbank."

Det här är helt otrolig läsning. Swedbank menar alltså att stigande arbetslöshet och en genomsnittlig nivå på arbetslösheten på 8,3 procent är att betrakta som "överraskande starkt". Därutöver kan man ställa sig frågande kring "höga sysselsättningssiffror". Dessa siffror är idag långt under dom nivåer som vi historiskt har haft i Sverige. Sysselsättningsgraden är i ett längre perspektiv historiskt låg men detta anses av Swedbank vara högt. Det akademiskt hederliga vore att kalla ett misslyckande för vad det är. Nämligen ett misslyckande.


Källa: http://www.nek.uu.se/Faculty/holmlund/Svensk%20arbetsmarknad%20under%20tv%C3%A5%20krider.pdf 

Fast jag är inte förvånad. Vi lever i en tid när ett förlegat normpolitiskt tänkande präglar den ekonomiska sfären. Jag tycker det är dags att ändra på den saken.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

0 comments:

Post a Comment