![]() |
Snyggt och prydligt. Tyvärr har inte alla det så. Foto: excel-guiden.se |
Ingves menar på att nästa steg för att bromsa in lånefesten är att sätta inkomstgränser för lån. Exakt hur detta skulle utformas framgår inte. Hur det skulle skilja sig ifrån dagens system där banker och andra utlåningsinstitut gör en bedömning av en persons finansiella situation är för mig oklart. Ska staten gå in och sätta upp olika lånenivåer och koppla det till en lönenivå? Jag har svårt att se hur ett sådant system skulle kunna utformas rättvist.
Men givetvis sätter Ingves fingret på en viktig punkt. Bankernas hejdlösa utlåning är problematisk. När man dessutom får höra att dom inte tar sitt ansvar, och säger nej till folk som uppenbarligen inte har möjligheten att ta "bra" lån men istället skickar dom vidare till mindre seriösa långivare, ja då inser man att bankerna inte är speciellt ansvarstagande. Detta trots finanskrisens alla löften om att "nu ska bankerna ta ansvar". "Too big to fail" gör sig påmind igen.
Jag tilltalas betydligt mer av förstärkta amorteringskrav. Jag tilltalas väldigt mycket av slopade ränteavdrag. Jag tilltalas allra mest av att bygga bort bostadsbristen och därmed minska ett stort incitament för prisstegringen på marknaden.
Den första åtgärden vore lätt att genomföra. Att ställa amorteringskrav redan från dag ett skulle göra att somliga inte skulle ta så höga lån. Det skulle göra att andra valde att inte ta lån alls. Den andra åtgärden har föreslagits från ekonomer om och om igen. Jag ser det som en mycket klok åtgärd som dels skulle minska lånebubblan, dels skulle det kunna inbringa stora summor till vår gemensamma välfärd. Samtidigt vet jag vilken politisk sprängkraft där ligger i frågan och ska det vara möjligt att genomföra en sådan förändring så måste det nog till en bred parlamentarisk samstämmighet. Den tredje åtgärden är ett måste av så många skäl att jag inte tänker rabbla upp dom alla här. I detta sammanhanget handlar det som sagt om att minska bristen och därmed sänka priserna.
Sverige får inte hamna i en ekonomisk kris pga överskuldsättning i hushållssektorn. Jag skulle vilja säga att Sverige inte får hamna i en kris alls men med tanke på hur kapitalismen fungerar är det att hoppas på för mycket. Europa används som skräckexempel gång efter annan i vareviga debatt som förs om ekonomi i det här landet. Ett av problemen i bland annat Spanien var just den enorma privata skuldsättningen pga bland annat uppblåsta fastighetspriser. Låt oss för allt i världen inte gå i den fällan utan dra lärdom av behovet av att minska skuldsättningen i hushållen. Det kräver politiskt mod och det kräver politisk vilja. För som Stefan Ingves säger:
"För råkar man ut för det, då vet vi av erfarenhet från andra länder att då får man problem med både inflationsmål och arbetslöshet, och det vill vi undvika."
Så sant så. Problemet för Ingves är bara det att vi redan har problem med såväl inflationsmålet som arbetslösheten i Sverige idag.
*****
Läs mer på Socialdemokraterna
0 comments:
Post a Comment