Sunday, December 29, 2013

Är vi vilse i mittens rike?

I mitten är det lugnt.
Foto: http://www.smhi.se
Martin Moberg skriver idag om den intervju som DN har gjort med Stefan Löfven. Moberg konstaterar att den mittenpolitik som S för kan skapa problem nästa år och därbortom. Det är en analys som jag i mångt och mycket håller med om. Men samtidigt så hyser jag en förhoppning om att vi med en S-ledd regering kommer att föra en annan ekonomisk politik i det här landet än vad som nu är fallet. Den budgetpolitiska järnburen som vi har befunnit oss i under snart 20 år måste sprängas och en ny ordning bör införas. I rådande borgska hegemoni låter det sig dock inte göras varför en omläggning av den ekonomiska politiken vänta tills S är i regeringsställning.

Det är på sätt och vis ett "Moment 22". För att genomföra S-politiken fullt ut måste en annan ekonomisk politik föras men om vi driver den linjen allt för hårt i dagsläget så riskerar vi att förlora förtroendet eftersom Anders Borg definierar spelplanen. Ett tydligt exempel på Borgs fullständiga dominans är det faktum att han trots 87 miljarder kronor i minus i år ändå kommer undan med att hävda att överskottsmålet hålls. Detta genom att "dra ut på" konjunkturcyklerna.

Jag varnade i våras för att Borg skulle göra precis så här. Hålla stenhårt på överskottsmålet i retoriken (och stundtals i praktiken) fram tills valåret och sen gasa på för att ge "vin och skådespel åt folket". Moderata kommunpolitiker har sysslat med det här under lång tid och det har visat sig vara en effektiv strategi för att vinna val. Som ansvarstagande socialdemokrater har vi svårt att värja oss mot det här och det vet Moderaternas strateger om.

Man kan givetvis ifrågasätta om vi ska spela på den här planhalvan. Jag är kluven. Om taktiken vinner valet är det givetvis rätt. Då är en mittenposition bra under förutsättning att vi vid ett regeringsinnehav börjar omdefiniera den politiska spelplanen till vår fördel samt att vi därigenom trycker ut den politiska agendan vänsterut. Något som talar för att så skulle kunna bli fallet är det faktum att Vänsterpartiet med största sannolikhet hamnar utanför en S-ledd regering. Det ger en tydlig vänsteropposition vilket jag tror skulle påverka det politiska samtalet positivt. Samtidigt är det riskfyllt att vinna valet på en mittenposition om man har andra ambitioner än status quo. S-kongresserna 2015 och 2017 blir i så fall helt avgörande för vårt lands framtid.

*****
 


0 comments:

Post a Comment